1. We are working on the forum's attachment system. Attachments and avatars will be intermittently affected over the next 24 hours.
    Dismiss Notice

05 rainier won't start

Discussion in 'Technical Discussion' started by Amarks86, Aug 9, 2017.

  1. Amarks86

    Amarks86 Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    This is my first post so please bear with me. 2005 buick rainier 4.2 won't start. It was driving fine when i parked it, next day nothing. No crank, no start. Battery has 12.6v, all the fuses look good, i replaced the ignition switch, still nothing. I can pull the ignition relay and stick a paperclip in the ports and it'll start right up (with the key turned on) but when i pull the clip put it shuts off. This makes me believe the starter and solenoid are good. Am i missing something or does anyone have an idea?
     
  2. Sparky

    Sparky Moderator

    Messages:
    10,607
    Likes Received:
    5,412
    If you bypass the relay and it works, it makes me think the relay is no good.
     
    djthumper likes this.
  3. Amarks86

    Amarks86 Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Would that make it shut off when i pull the clip out and break the circuit?
     
  4. budwich

    budwich Well-Known Member

    Messages:
    494
    Likes Received:
    82
    how about testing the relay to see if it is indeed any good.
     
  5. Amarks86

    Amarks86 Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    I tested it an it clicks but ill try replacing it
     
  6. budwich

    budwich Well-Known Member

    Messages:
    494
    Likes Received:
    82
    testing usually means operating AND measuring with a meter to check results. Just hearing a "click" doesn't really mean much.
     
  7. Sparky

    Sparky Moderator

    Messages:
    10,607
    Likes Received:
    5,412
    It can click, but the contacts inside may not be passing current.
     
  8. Amarks86

    Amarks86 Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Put a new relay in, no change
     
  9. budwich

    budwich Well-Known Member

    Messages:
    494
    Likes Received:
    82
    so you when you put in the new relay, do you hear the click?
     
  10. Amarks86

    Amarks86 Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Yes, it clicks but that's it. No other sound from the engine
     
  11. Amarks86

    Amarks86 Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Found in the rear fuse box the tbc4 fuse is blown. I replaced it and it blew again. Could this be the problem and what would be causing that?
     
  12. Matt

    Matt Silver Supporter

    Messages:
    2,618
    Likes Received:
    1,145
    It most likely is and there's a short somewhere...time to start tracing wires.
     
  13. Amarks86

    Amarks86 Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Any idea what wires are associated with that fuse?
     
  14. Matt

    Matt Silver Supporter

    Messages:
    2,618
    Likes Received:
    1,145
    None at all, I'm sorry. You might want to download the schematics that @Mooseman has posted. You should be able to trace them from that.
     
    Tiggerr likes this.
  15. Mooseman

    Mooseman Moderator

    Messages:
    10,531
    Likes Received:
    5,045
  16. Amarks86

    Amarks86 Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0

Share This Page